Als dierenarts heb ik de belangrijke taak om grote huisdieren te behandelen en te helpen gezond te blijven. Dit kan om verschillende redenen nodig zijn, zoals het diagnosticeren en behandelen van ziektes of het geven van routineonderhoud.

Ik ben altijd bezig met het verbeteren van mijn kennis en vaardigheden om ervoor te zorgen dat ik de best mogelijke zorg kan bieden aan mijn patiënten. Dit betekent dat ik regelmatig bijscholing volg en de nieuwste behandelmethoden en technieken gebruik.

Ik ben ook bewust van het belang van het opbouwen van een vertrouwensrelatie met mijn patiënten en hun baasjes. Ik ben altijd bereid om vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen om ervoor te zorgen dat zowel het dier als de eigenaar zich op hun gemak voelen tijdens het behandeltraject.

Paarden

ZORG DAT UW PAARD GEZOND DE WINTER DOOR KOMT!

Nu het weideseizoen op zijn einde loopt en de meeste paarden terug op stal komen is het belangrijk om aandacht te geven aan de juiste ontworming. Tijdens de weidegang besmetten paarden zich met rondwormen, lintwormen en horzels. Onder de rondwormen vindt men de cyathostominae, in de volksmond “kleine rondworm” genaamd. Omdat deze wormen zich tijdens de winter als het ware ingraven in de darmwand worden zij ongevoelig voor de meeste ontwormingsmiddelen. Deze ingegraven wormen kunnen plots massaal wordt vrijgesteld wat kan leiden tot sterk vermageren en diaree over een periode van enkele dagen tot weken.
Om problemen te voorkomen is het best om in samenspraak met uw dierenarts een ontwormingsschema op te stellen. Dit kan al dan niet in combinatie met een mestonderzoek om de graad van besmetting en eventuele resistentie tegen ontwormingsmiddelen in te schatten.

INGREPEN

De praktijk biedt een algemene eerstelijnszorg en basischirurgie voor uw paard.

 • Vaccinaties/ontwormingen/chippen/…
 • Spoedgevallen (koliek, obstructies, …)
 • Wondverzorging
 • Castraties
 • Echografische vruchtbaarheidsbegeleiding
 • Gebitsverzorging (tanden raspen, wolfstanden verwijderen, …)
 • Veulenzorg
 • Klinische keuringen
 • Bloedonderzoek / mestonderzoek

Indien uw paard kampt met een probleem dat geen deel uitmaakt van deze beperkte lijst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen zodat we u snel verder kunnen helpen.

Voor RX/Echo ivm orthopedische problemen alsook voor specifieke chirurgische behandelingen wordt er in samenspraak met de eigenaar doorverwezen naar gespecialiseerde klinieken.

Rundvee

Luchtweginfecties bij runderen: Een blijvende uitdaging!

Het ziektebeeld dat we in de volksmond ‘de GRIEP’ noemen is eigenlijk een luchtweginfectie die tot stand komt door een samenloop van verschillende factoren. Zowel de aanwezige infectiedruk (ziektekiemen), omgevingsfactoren en individuele weerstand spelen een rol in het ziekteverloop.

Aangezien longinfecties bij runderen het gevolg zijn van verschillende pathogenen worden deze infecties gedefinieerd als Bovine Respiratory Disease (BRD). Als virale pathogenen zijn vooral BRSV, PI3, Coronavirus, Adenovirus, IBR en BVD belangrijk. De bacteriën die meestal teruggevonden worden bij BRD zijn: Pasteurella multocida, Mannheimia haemolytica, Histophilus Somni en Mycoplasma bovis.

Bacteriële pathogenen veroorzaken het acute syndroom door de luchtwegen  binnen te dringen, die reeds zijn aangetast door virale infecties.

Deze ziekteverwekkers reageren met elkaar en het immuunsysteem en veroorzaken op deze manier de typische ziektesymptomen zoals: koorts, depressie, anorexie, snelle oppervlakkige ademhaling, hoesten, uitvloei uit neus en ogen.

Een belangrijke oorzaak van het ziektecomplex is stress, hierdoor worden er snelle veranderingen van het microbioom waargenomen en blijken de luchtwegen veel vatbaarder voor pathologie. Stressfactoren zijn: spenen, vaccineren, voederwijzigingen, variaties in temperatuur en luchtvochtigheid, verplaatsen,…

Preventie van BRD is dé manier om gezondheidsproblemen te voorkomen. Een bedrijfsspecifiek vaccinatieschema (na monitoring via longspoeling) in combinatie met de juiste aanpassingen in het management kunnen veel problemen voorkomen,  al blijft BRD een eeuwige uitdaging.

De praktijk biedt een algemene eerstelijnszorg, basischirurgie en bedrijfsbegeleiding voor uw rundvee.

 • Keizersnede
 • Verlossingen
 • Spoedgevallen (kalfziekte, zieke dieren, …)
 • Echografische vruchtbaarheidsbegeleiding
 • Klauwverzorging
 • Uiergezondheid
 • Vaccinaties, ontwormingen, bloedonderzoeken, …

Indien uw rundvee kampt met een probleem dat geen deel uitmaakt van deze beperkte lijst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen zodat we u snel verder kunnen helpen.

Voor RX/Echo ivm orthopedische problemen alsook voor specifieke chirurgische behandelingen wordt er in samenspraak met de eigenaar doorverwezen naar gespecialiseerde klinieken.

Schapen

Blijf aandachtig voor het ontstaan van rotkreupel!

Rotkreupel is een besmettelijke, acuut tot chronisch verlopende ontsteking van de tussenklauwhuid die uiteindelijk tot ondermijning van de klauwhoorn kan leiden. Bij het ontstaan van rotkreupel spelen 2 bacteriën een rol: Dichelobacter nodosus en Fusobacterium necrophorum. De eerste bacterie vermenigvuldigt zich op de klauwhuid van rund, schaap en geit. Buiten deze gastheren blijft de bacterie slechts enkele dagen tot hooguit 2 weken in leven. De tweede bacterie behoort tot de normale darmflora van het schaap en is dus altijd aanwezig in de omgeving van schapen. Beide bacteriën versterken elkaars werking en zijn noodzakelijk voor het ontstaan van rotkreupel. Een kudde kan via aangekochte dieren, contact met schapen in een aangrenzende weide, herinfectie binnen het bedrijf (als er zowel een rotkreupel vrije als besmette (deel)kudde in het bedrijf aanwezig is) en via een dekram worden besmet. Herstelde dieren kunnen tot 3 jaar drager blijven van D. nodosus.

Bij meerdere schapen treedt er plotseling kreupelheid op. In het begin van de infectie is nog niet veel aan de huid tussen de klauwtjes te zien behalve dat het wat grijswit uitziet en warm aanvoelt. Later wordt het weefsel aangevreten en ontstaat er een geel beslag van dood weefsel. Hoornweefsel raakt ondermijnt en gaat als reactie woekeren. Er kan zelfs complete ontschoening ontstaan. Rotkreupel geeft een kenmerkend walgelijke geur van dood weefsel. Het klassieke beeld van op de voorknieën grazende schapen kan ontstaan.

Van groot belang bij preventie is goed klauwonderhoud en het tegengaan van omstandigheden die het aanslaan van een infectie bevorderen. Een behandeling begint met het besnijden van de klauwtjes. Het losse en overtollige hoorn wegknippen en de klauw weer in model snijden. Bloedingen dienen tot het minimum te worden beperkt daar dat de kans op ontstekingen verhoogt. Het gereedschap dient tussendoor te worden ontsmet. Het weggesneden hoornmateriaal dient zorgvuldig te worden opgeruimd omdat hierin de rotkreupelbacterie enkele weken kan overleven. Na het besnijden wordt er antibioticumspray op de aangetaste hoorndelen gespoten. In erge gevallen en indien de hele stapel is aangetast, kan men ook een algehele antibioticumtherapie geven (intramusculaire toediening).

Voor meer informatie en vragen kan u ons steeds contacteren.

INGREPEN

De praktijk biedt een algemene eerstelijnszorg en basischirurgie voor uw schapen

 • Spoedgevallen (Zieke dieren, manken, …)
 • Vaccinaties / ontwormingen / bloedonderzoeken / bloedonderzoek
 • Verlossingen
 • Keizersnede
 • Klauwverzorging
 • Vruchtbaarheidsbegeleiding
 • Castraties

Indien uw schapen kampen met een probleem dat geen deel uit maakt van deze beperkte lijst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen zodat we u snel verder kunnen helpen.

Geiten

Paratuberculose, een onderschat probleem bij hobbygeiten?

Paratuberculose is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel bij herkauwende landbouwhuisdieren. De aandoening wordt veroorzaakt door mycobacterium avium subspecies paratuberculosis. De geiten worden in de eerste levensmaanden besmet en blijven dit levenslang. De incubatietijd van de ziekte duurt echter in sommige gevallen enkele jaren waardoor eerste symptomen zich pas op de leeftijd van 2 à 3 jaar voordoen. De ziekte zal zich eerst uiten in het vermageren en wegsmelten van de spieren ter hoogte van achterhand en hals. In het eindstadium van de ziekte zullen de dieren last hebben van chronische diarree.

De diagnose van de aandoening kan gesteld worden door middel van bloedonderzoek maar preferentieel door het aantonen van de kiem in mest. Indien een dier besmet wordt zal het nooit kunnen genezen van de ziekte. Alle aandacht dient dus te gaan naar het voorkomen dat de ziekte wordt overgedragen naar andere dieren in de groep. Dit kan door aangepaste hygiënemaatregelen of door middel van een moederloze opfok.

Voor meer informatie en vragen kan u ons steeds contacteren.

De praktijk biedt een algemene eerstelijnszorg, basischirurgie en bedrijfsbegeleiding voor uw geiten.

 • Spoedgevallen (Zieke dieren, manken, …)
 • Vaccinaties, ontwormingen, bloedonderzoeken
 • Verlossingen
 • Keizersnede
 • Klauwverzorging
 • Vruchtbaarheidsbegeleiding
 • Castraties

Indien uw geiten kampen met een probleem dat geen deel uitmaakt van deze beperkte lijst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen zodat we u snel verder kunnen helpen.