schaap

In de kijker

Blijf aandachtig voor het ontstaan van rotkreupel!

Rotkreupel is een besmettelijke, acuut tot chronisch verlopende ontsteking van de tussenklauwhuid die uiteindelijk tot ondermijning van de klauwhoorn kan leiden. Bij het ontstaan van rotkreupel spelen 2 bacteriën een rol: Dichelobacter nodosus en Fusobacterium necrophorum. De eerste bacterie vermenigvuldigt zich op de klauwhuid van rund, schaap en geit. Buiten deze gastheren blijft de bacterie slechts enkele dagen tot hooguit 2 weken in leven. De tweede bacterie behoort tot de normale darmflora van het schaap en is dus altijd aanwezig in de omgeving van schapen. Beide bacteriën versterken elkaars werking en zijn noodzakelijk voor het ontstaan van rotkreupel. Een kudde kan via aangekochte dieren, contact met schapen in een aangrenzende weide, herinfectie binnen het bedrijf (als er zowel een rotkreupel vrije als besmette (deel)kudde in het bedrijf aanwezig is) en via een dekram worden besmet. Herstelde dieren kunnen tot 3 jaar drager blijven van D. nodosus.

Bij meerdere schapen treedt er plotseling kreupelheid op. In het begin van de infectie is nog niet veel aan de huid tussen de klauwtjes te zien behalve dat het wat grijswit uitziet en warm aanvoelt. Later wordt het weefsel aangevreten en ontstaat er een geel beslag van dood weefsel. Hoornweefsel raakt ondermijnt en gaat als reactie woekeren. Er kan zelfs complete ontschoening ontstaan. Rotkreupel geeft een kenmerkend walgelijke geur van dood weefsel. Het klassieke beeld van op de voorknieën grazende schapen kan ontstaan.

Van groot belang bij preventie is goed klauwonderhoud en het tegengaan van omstandigheden die het aanslaan van een infectie bevorderen. Een behandeling begint met het besnijden van de klauwtjes. Het losse en overtollige hoorn wegknippen en de klauw weer in model snijden. Bloedingen dienen tot het minimum te worden beperkt daar dat de kans op ontstekingen verhoogt. Het gereedschap dient tussendoor te worden ontsmet. Het weggesneden hoornmateriaal dient zorgvuldig te worden opgeruimd omdat hierin de rotkreupelbacterie enkele weken kan overleven. Na het besnijden wordt er antibioticumspray op de aangetaste hoorndelen gespoten. In erge gevallen en indien de hele stapel is aangetast, kan men ook een algehele antibioticumtherapie geven (intramusculaire toediening).

Voor meer informatie en vragen kan u ons steeds contacteren.

Ons team

Filip Goedhuys

Ordenummer: N5862
Specialisaties: Herkauwers en paarden
0472 02 09 71

Wouter Kumpen

Ordenummer: N4352
Specialisaties: Herkauwers en kleine huisdieren
0495 42 13 06

Ingrepen

De praktijk biedt een algemene eerstelijnszorg en basischirurgie voor uw schapen

  • Spoedgevallen (Zieke dieren, manken, ...)
  • Vaccinaties / ontwormingen / bloedonderzoeken / bloedonderzoek
  • Verlossingen
  • Keizersnede
  • Klauwverzorging
  • Vruchtbaarheidsbegeleiding
  • Castraties

Indien uw schapen kampen met een probleem dat geen deel uit maakt van deze beperkte lijst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen zodat we u snel verder kunnen helpen.

schaap