kat

In de kijker

Wees alert voor vlooien bij uw huisdier, het ganse jaar door!

Tijdens consultaties in het najaar en de winter wordt er vaak verrast gereageerd als er een vlooienbesmetting wordt vastgesteld. Het is een blijvend misverstand dat deze parasieten enkel actief zijn in de warmere periodes van het jaar.

Het is namelijk zo dat enkel de volwassen vlo zich op het lichaam van je huisdier schuilhoudt. De rest van de levencyclus (95%) speelt zich af in de omgeving van het dier. Binnen genieten de vlooien van de verwarming en buiten van de hogere luchtvochtigheid, waardoor de levencyclus versneld wordt.

Levencyclus vlo:

  1. Na een bloedmaaltijd legt de vrouwtjesvlo een tiental eitjes die vanuit de vacht in de omgeving worden verspreid.
  2. 2 à 4 dagen later komen uit deze eitjes larven, die zich schuihouden in op donkere plekjes.
  3. Na ongeveer 2 weken verpoppen deze larven zich en kunnen tot 2 jaar in dit stadium blijven.
  4. De volwassen vlo komt uit de pop onder invloed van trillingen. Gemiddeld duurt de cyclus 6 weken

Het is van belang bij behandelen alle stadia van deze cyclus aan te vallen, dit is bijvoorbeeld mogelijk met selamectin. Vraag raad aan uw dierenarts.

Onze specialist

Wouter Kumpen

Ordenummer: N4352
Specialisaties: Herkauwers en kleine huisdieren
0495 42 13 06

Tot uw dienst

Wouter startte in 2006 zijn eigen praktijk als dierenarts. Door verschillende stages bij buurtcollega's ontplooide hij zich tot een practicus algemene diergeneeskunde voor rundvee, kleine herkauwers en paard. In de praktijk van zijn vader, Jules Kumpen, verwierf Wouter heel wat kennis en ervaring over de diergeneeskunde van de gezelschapsdieren (hond, kat, konijn, ...)

Naast gepassioneerd dierenarts is Wouter een fervent duivenliefhebber. Door het reeds jarenlang beoefenen van deze hobby en het volgen van specifieke bijscholing is Wouter de geknipte persoon geworden voor de begeleiding van uw sportduiven.

De praktijk is gelegen in Kortenaken (Lapstraat 3) en is voorzien van uitgebreide onderzoeks- en operatiemogelijkheden. Er wordt uitsluitend op afspraak gewerkt, dit om wachttijden en bijkomende stress voor dier en mens te beperken. Natuurlijk is er steeds permanentie voor dringende problemen (steeds na telefonisch contact op nr. 0495/421306).

hond