geit

In de kijker

Paratuberculose, een onderschat probleem bij hobbygeiten?

Paratuberculose is een chronische aandoening van het spijsverteringsstelsel bij herkauwende landbouwhuisdieren. De aandoening wordt veroorzaakt door mycobacterium avium subspecies paratuberculosis. De geiten worden in de eerste levensmaanden besmet en blijven dit levenslang. De incubatietijd van de ziekte duurt echter in sommige gevallen enkele jaren waardoor eerste symptomen zich pas op de leeftijd van 2 à 3 jaar voordoen. De ziekte zal zich eerst uiten in het vermageren en wegsmelten van de spieren ter hoogte van achterhand en hals. In het eindstadium van de ziekte zullen de dieren last hebben van chronische diarree.

De diagnose van de aandoening kan gesteld worden door middel van bloedonderzoek maar preferentieel door het aantonen van de kiem in mest. Indien een dier besmet wordt zal het nooit kunnen genezen van de ziekte. Alle aandacht dient dus te gaan naar het voorkomen dat de ziekte wordt overgedragen naar andere dieren in de groep. Dit kan door aangepaste hygiënemaatregelen of door middel van een moederloze opfok.

Voor meer informatie en vragen kan u ons steeds contacteren.

Ons team

Filip Goedhuys

Ordenummer: N5862
Specialisaties: Herkauwers en paarden
0472 02 09 71

Wouter Kumpen

Ordenummer: N4352
Specialisaties: Herkauwers en kleine huisdieren
0495 42 13 06

Ingrepen

De praktijk biedt een algemene eerstelijnszorg en basischirurgie voor uw geiten

  • Spoedgevallen (Zieke dieren, manken, ...)
  • Vaccinaties, ontwormingen, bloedonderzoeken
  • Verlossingen
  • Keizersnede
  • Klauwverzorging
  • Vruchtbaarheidsbegeleiding
  • Castraties

Indien uw geiten kampen met een probleem dat geen deel uitmaakt van deze beperkte lijst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen zodat we u snel verder kunnen helpen.

geit